četvrtak, 26. svibnja 2011.

Pompeji - život u sjeni Vezuva

Erupcija Vezuva fiksirala je, kao zaustavljenu filmsku sliku, ljude, životinje i stvari jednog dana krajem ljeta 79. godine n.e., kazala je Valeria Sampaolo, direktorica Nacionalnog arheološkog muzeja u Napulju. Göthe je pompejsku katastrofu okarakterizirao kao jednu od rijetkih koja je pružila toliko užitka kasnijim generacijama. I doista, koliko god to grozno zvučalo, pompejska je katastrofa zamrznula jedan dan prije gotovo dvije tisuće godina i ostavila nam ga na beskrajno uživanje.



Ova je izložba najveća ovogodišnja međunarodna izložba u Zagrebu, a održava se u galeriji Klovićevi dvori. Izloženo je mnoštvo predmeta koji svjedoče o funkcioniranju života u kući i gradu, dakle, uporabni - svjetiljke, ogledala, posuđe, novac, a koji uključuju i nakit - zlatne ogrlice i prstenje s dragim kamenjem, geme, kameje, ali i kultni predmeti, uresi kuća i vrtova - freske i brončane skulpture.



Ono po čemu su Pompeji daleko najpoznatiji, a što je i danas najpopularniji i najposjećeniji dio cijelog grada, jest bordel, kao i ostali artefakti koji svjedoče slobodnoj seksualnosti ovog rimskog grada. Na izložbi u Klovićevim dvorima, tako se mogu vidjeti freske iz bordela, kao i brojni drugi izlošci - od falusoidnog zvona na vratima, do brončanih skulpturica i sličnog.





Izložba je otvorena do 10. srpnja 2011. i definitivno zaslužuje biti posjećena.

1 komentar:

Anonimno kaže...

Hvala za zanimljive informacije